niedziela, 4 maja 2014

Kurczak z rozmarynem pod majonezem i pieczone ziemniaki












 




Składniki:


 mięso:


  •  6 szt górnych części udek z kurczaka
  • sól i pieprz do natarcia mięsa


panierka:

  • 6 łyżek majonezu
  • czarny pieprz
  • solidna szczypta soli
  • ok. 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1/2 szklanki  płatków kukurydzianych


Jak zrobić?


Mięso natrzeć sola i pieprzem i wstawić na minimum godzinę do lodówki . Można je też przygotować wieczorem dnia poprzedniego.
Do miski dodać majonez, czarny pieprz, sól i dokładnie wymieszać .
 Płatki kukurydziane rozgnieść –np. w moździerzu.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę wyłożyć folią aluminiową .Ułożyć kawałki mięsa skórą do góry i każdy posmarować równą warstwą majonezu. Przyprószyć równomiernie suszonym rozmarynem i  kruszonymi płatkami kukurydzianymi, Płatki delikatnie wcisnąć w majonez, po czym luźno posypać nimi mięso.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec na drugiej półce od dołu, w funkcji grzanie góra-dół, do czasu, gdy mięso będzie upieczone i będzie ładnie odchodzić od kości – u mnie zajęło to  60 minut.
Gotowe przełożyć  na metalową kratkę-ruszt. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 5-10 minut, by odstało i dopiero wówczas podawać. Dzięki temu odstaniu mięso będzie bardziej soczyste;)
Smakuje bardzo dobrze z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką



Pieczone ziemniaki

Składniki
  • Ziemniaki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • czosnek granulowany do smaku
  • sól, pieprz do smaku
  •  3 łyżki oleju


Jak zrobić?


Obrane i umyte ziemniaki pokroić w grubsze plastry o szerokości około 2 cm
Zalać ziemniaki wrzątkiem,posolić i gotować na małym ogniu ok 5 minut. Odsączyć na sicie i odparować. Ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster przesmarowałam olejem zmieszanym z przyprawami, przy pomocy pędzelka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni C i piec na funkcji grilla tylko 5 -7 minut. Zrobiłam próbę widelcem i niewiele im brakowało do miękkości Zatem czas potrzebny do upieczenia trzeba dopasować, żeby ziemniaki zachowały kształt i zarazem były upieczone.





2 komentarze: