czwartek, 24 kwietnia 2014

Tort brzoskwiniowy





















Biszkopt:


składniki:

  • 6 dużych jajek 
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

 Jak zrobić?


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier  Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać (masa spieni się i odbarwi) i dodać do białek. Ubić razem, a na końcu dodać obie mąki i delikatnie wymieszać łopatką ( nie miksować)

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 40 minut,  160 stopni w termoobiegu
  Biszkopt przekroić na 3 części.
Pomarańczowa warstwa na biszkoptach to: sok z puszki brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim 2 galaretki brzoskwiniowe do tego wrzucić pozostałe w puszce brzoskwinie i dobrze zmiksować blenderem, jak stężęje rozłożyć po1/3 masy na każdy z biszkoptów.
Masa biała: 1/2l śmietanki kremówki ubić na sztywno z łyżką cukru pudru do tego dać 3 serki homogenizowane Danio brzoskwiniowe i 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Do masy dodać troszke soku z cytryny. Przekładać jak na zdjęciu wyżej.











2 komentarze:

  1. Lenko, super ten napis- szkoda, że moje już są po 30- tce- chociaż teraz tak myślę, że i 4 też by pasowało. Moja córcia za 2 lata będzie miała czterdziestkę- pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń