Biszkopt:
składniki:
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- ¾ szklanki mąki pszennej tortowej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- szczypta soli
Jak zrobić?
Żółtka
oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając partiami cukier Do
żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, szybko wymieszać (masa
spieni się i odbarwi) i dodać do białek. Ubić razem, a na końcu dodać
obie mąki i delikatnie wymieszać łopatką ( nie miksować)
Dno tortownicy o średnicy
25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 40 minut, 160 stopni w termoobiegu
Biszkopt przekroić na 3 części.Pomarańczowa warstwa na biszkoptach to: sok z puszki brzoskwiń zagotować i rozpuścić w nim 2 galaretki brzoskwiniowe do tego wrzucić pozostałe w puszce brzoskwinie i dobrze zmiksować blenderem, jak stężęje rozłożyć po1/3 masy na każdy z biszkoptów.
Masa biała: 1/2l śmietanki kremówki ubić na sztywno z łyżką cukru pudru do tego dać 3 serki homogenizowane Danio brzoskwiniowe i 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Do masy dodać troszke soku z cytryny. Przekładać jak na zdjęciu wyżej.
Ładne :)
OdpowiedzUsuńLenko, super ten napis- szkoda, że moje już są po 30- tce- chociaż teraz tak myślę, że i 4 też by pasowało. Moja córcia za 2 lata będzie miała czterdziestkę- pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuń