Pyszny rybny pasztet! Polecam na świąteczne śniadanie :)
Składniki:
- 800 g fileta z łososia bez skóry
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 300 ml śmietanki 30% (lekko ubita)
- 3 białka
- 2 łyżki koperku posiekanego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa (to wszystko do smaku)
Jak zrobić?
Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno i boki formy do keksów (23x8 mierzone na spodzie .Ja piekłam w szklanej formie) wyłóż plastrami łososia wędzonego. Świeżego łososia opłucz, osusz, następnie zmiel w maszynce (na grubych oczkach). Do masy wlej lekko ubitą śmietankę, dodaj sok z cytryny, koperek i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (masa powinna być lekko pikantna). Następnie całość wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Masę z łososia przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Formę z terriną umieść w naczyniu żaroodpornym wypełnionej do połowy wysokości wodą.
Terrinę piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut, następnie wystudź ją i wyjmij z formy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz