piątek, 18 kwietnia 2014

Terrina z łososia



 
Pyszny rybny pasztet! Polecam na świąteczne śniadanie :)











Składniki:

  •  800 g fileta z łososia bez skóry
  • 200 g wędzonego łososia w plastrach
  • 300 ml śmietanki 30% (lekko ubita)
  • 3 białka
  • 2 łyżki koperku posiekanego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa (to wszystko do smaku)



 Jak zrobić?



Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno i boki  formy do keksów  (23x8 mierzone na spodzie .Ja piekłam w szklanej formie) wyłóż plastrami łososia wędzonego. Świeżego łososia opłucz, osusz, następnie zmiel w maszynce (na grubych oczkach). Do masy wlej lekko ubitą śmietankę, dodaj sok z cytryny, koperek i przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową (masa powinna być lekko pikantna). Następnie całość wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Masę z łososia przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Formę z terriną umieść w naczyniu żaroodpornym wypełnionej do połowy wysokości wodą.
Terrinę piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 60 minut, następnie wystudź ją i wyjmij z formy.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz