Pyszna aromatyczna i kolorowa babka. Może być ozdobą świątecznego stołu.
Składniki:
- 250 g masła
- 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
- 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 340 g mąki pszennej tortowej
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
dodatkowo:
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 kisiel żurawinowy (ja dodatkowo dodałam kilka kropli soku z buraka , dla wyraźniejszego koloru;)
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki suchego maku
Jak zrobić?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem do białości,
dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec
ucierania dodać olej i dalej ucierać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać:
kisiel cytrynowy, żurawinowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach 40x12 mierzona od góry, wysmarować masłem, oprószyć mąką
pszenną. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną
warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.
Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka
(pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC)
SMACZNEGO !!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz