czwartek, 17 kwietnia 2014

Kolorowa babka







 Pyszna aromatyczna i kolorowa babka. Może być ozdobą świątecznego stołu. 









Składniki:


  • 250 g masła
  • 6 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego


dodatkowo:



  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 kisiel żurawinowy (ja dodatkowo dodałam kilka kropli soku z buraka , dla wyraźniejszego koloru;)
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki suchego maku

 Jak zrobić?





Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem do białości, dodawać żółtka (stopniowo, jedno po drugim) i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, żurawinowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.
Formę keksówkę o wymiarach 40x12 mierzona od góry, wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką do formy (ciasto jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.
Piec około 60 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka (pierwsze 20 minut warto piec w obniżonej temperaturze, około 160ºC)


                                                                  SMACZNEGO !!!!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz