wtorek, 8 kwietnia 2014

Kotleciki z białej kiełbasy z suszoną śliwką



Naszło mnie dzisiaj na robienie testu białej kiełbasy. Tak przed świętami . Kupiłam po kawałku, każda z innej masarni, a jednej co to pani sprzedawczyni w sklepie tak zachwalała wzięłam 1 kg. No pyszna miała być! W ustach się miała rozpływać! No lepszej to ponoć nie jadłam! No i się skusiłam i co się okazało- MASAKRA- nie słona, przypraw minimalnie, mięso grubo bardzo zmielone, suche po rozkrojeniu, sparzona  kiełbaska rozwalała się po talerzu a nie rozpływała w ustach. Tak to właśnie smakowe kubki pani ze sklepu zmusiły mnie do przetworzenia kiełbasy na kiełbasiane kotleciki.Wyszły pyszne polecam! Pewnie z lepszej gatunkowo kiełbasy byłyby jeszcze lepsze. 







Składniki:

  • 1kg białej kiełbaski ( surowej )
  • 2 łyżki majeranku
  • 1łyżka prażonej cebulki
  • pieprz mielony
  • sól
  • 2 cebulki dymki drobno pokrojonej i posmażonej na oleju
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek miękkich ) drobno pokrojone
  • 1 jako
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Dodatkowo:

  • 2 cebule biała i czerwona (pokrojone w piórka)
  • 4 śliwki suszone pokrojone w paski
  • łyżkę oleju
  • sól i pieprz do smaku
usmażyć cebulkę ze śliwkami


Jak zrobić ?



Białą kiełbasę naciąć i wycisnąć farsz z flaczka . Do mięsa dodać wszystkie składniki i wyrobić masę. Uformować  kotlety w kształcie kiełbasek .Obtoczyć w bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Dolać 3-4 łyżki wody, dołożyć wcześniej usmażoną cebulkę ze śliwkami  i dusić przez 10 minut .













6 komentarzy:

  1. No i tym sposobem nic się nie zmarnowało. Pomysłowy z Ciebie Dobromir Lenko- gratuluję pomysłu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu coś trzeba było zrobić z kg okropnej kiełbasy:) Nie lubię marnować jedzenia.Wyszło bardzo smacznie aż sama się zdziwiłam:)

      Usuń
    2. A, Ty wiesz Helenko, że pomyślałam o tym, że można takie kotleciki uformować w kiełbaski i podać też do śniadania wielkanocnego, nawet na zimno do sosu tatarskiego lub ćwikły- pozdrawiam:)

      Usuń
    3. Oczywiście! Będą na pewno smacznym urozmaiceniem wielkanocnego śniadania! :) Pozdrawiam :)

      Usuń