składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 l wody
- 2 pełne łyżki soli ( 56g) kamiennej albo morskiej
- garść kopru
- duża główka czosnku
- kawałeczek chrzanu
Jak zrobić?
Ogórki trzeba je dobrze umyć i namoczyć w zimnej w wodzie przez ok 30 minut Umyte ogórki zostawić żeby obciekły.
Na dno słoika kładziemy trochę kopru, trochę czosnku i kilka wiórków chrzanu Potem układamy ogórki - najlepiej pionowo Na spód zwykle kładę większe sztuki a wyżej mniejsze, żeby te większe miały dłuższy czas kiszenia Jeśli słoik nie jest zbyt duży i nie będzie kilku warstw ogórków to przyprawy dodaję tylko na dół i na górę - jeśli warstw jest kilka to każdą przekładam koprem i czosnkiem. Całość przykrywam koprem
Wodę zagotowuję, dodaję sól i takim wrzątkiem zalewam ogórki do pełna, tak żeby były przykryte Słoik zakręcić niezbyt mocno. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz