czwartek, 5 czerwca 2014

Ogórki małosolne














składniki:
 
  • 2 kg ogórków gruntowych
  •  2 l wody
  • 2 pełne łyżki soli ( 56g) kamiennej albo morskiej
  • garść kopru
  • duża główka czosnku
  •  kawałeczek chrzanu



 Jak zrobić?



Ogórki trzeba je dobrze umyć i namoczyć w zimnej w wodzie przez ok 30 minut Umyte ogórki zostawić żeby obciekły.
Na dno słoika kładziemy trochę kopru, trochę czosnku i kilka wiórków chrzanu  Potem układamy ogórki - najlepiej pionowo Na spód zwykle kładę większe sztuki a wyżej mniejsze, żeby te większe miały dłuższy czas kiszenia  Jeśli słoik nie jest zbyt duży i nie będzie kilku warstw ogórków to przyprawy dodaję tylko na dół i na górę - jeśli warstw jest kilka to każdą przekładam koprem i czosnkiem. Całość przykrywam koprem
Wodę  zagotowuję, dodaję sól i takim wrzątkiem zalewam ogórki do pełna, tak żeby były przykryte  Słoik zakręcić niezbyt mocno. SMACZNEGO!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz