Mięciutki biszkopt, delikatna, orzeźwiająca i nie za słodka masa jogurtowa przygotowana z greckiego jogurtu z dodatkiem cukru pudru i mleka, oraz przepysznych owoców Ciasto doskonałe na letnie upały, gdyż nie jest słodkie.
Biszkopt
|
||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Masa jogurtowa |
---|
|
---|
Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną. Boków niczym
nie smarować. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną
przesiać przez sitko i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec ubijania powoli wsypywać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie gładka. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Po dodaniu ostatniego żółtka całość jeszcze miksować ok. 4 minuty. Na koniec dodać przesiane i wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia (w trzech turach) i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować, gdyż zniszczy się piana). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec przez 22 minuty. Wyjąć od razu z piekarnika i w tortownicy upuścić z 50 cm, ponownie wstawić do piekarnika (już wyłączonego) i całkowicie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach(Po wystudzeniu przekroiłam go na pół ponieważ wyszedł wysoki Będzie na dwa razy Drugą połówkę włożyłam do zamrażarki.) |
||
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem i pokrojonymi w plasterki truskawkami i borówkami Mleko zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, wystudzić. Po wystudzeniu żelatynę wymieszać z jogurtem. Odstawić do lekkiego stężenia (ale nie za długo, gdyż wtedy nie przelejemy masy na biszkopt). Ciasto wstawić do lodówki do stężenia | ||
SMACZNEGO !!!!!
Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.
Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
UsuńRewelacyjny deserek!!
OdpowiedzUsuńTo prawda na upały rewelacja! Polecam )
UsuńMmm, leciutkie i delikatne, pycha!
OdpowiedzUsuń1/3 drobnego cukru tzn ile? 1/3 szklanki, 1/3 kilograma? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o szybką odpowiedź :)
Już poprawione! chodzi o szklankę.
UsuńDziękuję, tak myślałam, ale wolałam się upewnić ;)
Usuń