poniedziałek, 16 czerwca 2014

Ciasto bez pieczenia z owocami i galaretką







Składniki:

  • blat biszkoptowy
  • 1 opakowanie galaretki jagodowej
  • 250ml gorącej wody
  • 250ml śmietanki kremowej o zaw. tłuszczu 30%
  • 250ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki zimnej przegotowanej wody
  • mus jabłkowy
  • banan, truskawki ,borówki amerykańskie
Dekoracja Owoce + galaretka jagodowa


Jak zrobić?


Zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstaw na 5-10 minut aby napęczniała. Wsyp galaretkę i zalej szklanką wrzącej wody. Dokładnie rozmieszaj. Zostaw do wystudzenia.

Wstaw śmietanę na 15 minut do zamrażarki aby się dobrze schłodziła, a następnie ubij na sztywno. Dodaj cukier puder , jogurt grecki i pokrojone owoce (Borówki w całości) Wymieszaj. Cały czas mieszając wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Wylej na biszkopt posmarowany musem jabłkowym. A wierzch zrób dekoracje z owoców i zalej galaretką jagodową. Odstaw do lodówki na noc, aby ciasto dobrze stężało.
                                                        SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

  1. Jakie kolorowe i ciekawe w przekroju- zapewne smakuje równie dobrze jak wygląda!

    OdpowiedzUsuń