Pyszny przekładaniec!
Orzeźwiający smak za sprawą galaretki cytrynowej z dodatkiem mięty
składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 duże budynie śmietankowe z cukrem ( na 3/4 litra Delecta)
1 pysio 0,9 litra (najlepiej czerwony)
Piana:
0.5l śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowo- miętowa 9 ( Wodzisław)
Dodatkowo;
1 duża paczka delicji o smaku malinowym
starta czekolada (do posypania)
Jak zrobić?
Ubić pianę z białek z cukrem na sztywno ,dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do wysmarowanej margaryną dużej blaszki i upiec biszkopt 30 minut w 180 stopniach.Sok Pysio podgrzewać w garnku razem z proszkiem budyniowym do powstania gęstej masy.Masę wyłożyć na biszkopt. Na masę poukładać delicje i wszystko to przykryć ubitą śmietaną z dwoma łyżkami cukru i galaretką rozpuszczoną w jednej szklance wrzącej wody Galaretka dodawana do bitej śmietany powinna być zimna! Przechowywać w lodówce!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz