Rogaliki drożdżowe, bardzo proste! są pyszne i bardzo łatwo się je przygotowuje:) Zachowują swoja świeżość na drugi dzień
Składniki:
- 68 dag mąki ( 4 szklanki)
- 1 kostka 250g zimnego masła
- 5 dkg świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 0,5 szklanki dobrej, gęstej śmietany
- mus jabłkowy ( własnej roboty)
- mąka do podsypywania
- cukier puder
Jak zrobić:
Drożdże rozkruszamy do miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka min. aby zrobiły się płynne 1 jajko roztrzepujemy dokładnie w miseczce - będzie nam potrzebne do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Piekarnik nastawiamy na 170st. C i włączamy. Dużą blachę (właściwie to trzy) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą. Nie odstawiamy też ciasta do wyrośnięcia - wyrośnie w piekarniku. Ciasto dzielimy na 6 . Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok 25cm i kroimy na 8 trójkątów. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijać zaginając brzegi i formując kształt rogalików. Układamy je luźno na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem - nie muszą wcale stać i wyrastać, urosną nam podczas pieczenia - pieczemy ok. 15 min. do zrumienienia. Gdy pierwsza partia się piecze, my robimy kolejne Z podanej ilość składników ulepimy 48 rogalików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz