środa, 10 lipca 2013

Rogaliki z topionego ciasta

 

  Ostatnio bardzo zaniedbałam mój blog , ale mam nadzieję ,że w najbliższym czasie się poprawię :).

Moja propozycja na dziś są ;Pyszne rogaliki chrupiące z wierzchu a mięciutkie w środku:)Nadziane wiśniami w cukrze własnej roboty:)



Składniki na 32 rogaliki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + pół szklanki do podsypywania
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 120 g masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  •  10 g drożdży suchych
  • Wiśnie w cukrze











Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać jajka, mleko, jogurt i masło Wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego  Ciasto wyjąć  na stolnicę  obsypując delikatnie mąką uformować z niego kulę.  i zatopić w garnku z zimną wodą (woda powinna przykryć ciasto).
Gdy ciasto wypłynie wyjąć na stolnicę posypaną mąką, ponownie wyrobić, podsypując mąką i cukrami Cukier dodajemy dopiero po wypłynięciu ciasta, ponieważ ciasto bez cukru szybciej wypływa ( po ok 30 minutach) Ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na koło i podzielić na 8 trójkątów U podstawy trójkąta kłaść  nadzienie zwijać od podstawy formując rogaliki. Rogaliki układać na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia i odłożyć do wyrośnięcia na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut na złoty kolor.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Mam ten przepis od 1980 roku,stary i sprawdzony nie raz nie dwa.Polecam tym wszystkim wątpiącym,bo rogaliki są przepyszne.
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię te rogaliki! Kiedyś też piekłam z przepisu Margarytki tez były dobre:)

      Usuń
  2. czy ciasto trzeba zapakować w foliowy worek przed zatopieniem w zimnej wodzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zapakować do woreczka. Ja nie wkładałam

      Usuń