Pyszna mała drożdżóweczka z moimi ulubionymi owocami -malinami i obfitą ilością kruszonki:) Polecam:)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- paczka drożdży suchych (7 g)
- pół szklanki letniego mleka (125 ml)
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
- 45 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- maliny 250g
- 1 jajko, do posmarowania
Mąkę
wymieszać z suchymi drożdżami
dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony
tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem lnianym, pozostawić do
podwojenia objętości
Po
tym czasie ciasto lekko wyrobić, wyłożyć na blaszkę o wymiarach( 20x 26) Forma powinna być uprzednio
wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto przykryć, odstawić w
ciepłe miejsce do napuszenia, na 30 - 40 minut. Przed włożeniem do
piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem wyłożyć na wierzch maliny i posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 50 g masła, miękkiego
- 10 płaskich łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- 8 g opakowanie cukru waniliowego
Wszystkie
składniki wyrobić palcami na kruszonkę Piec w temperaturze 180ºC przez
około 35 minut.
SMACZNEGO!!!!
SMACZNEGO!!!!
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuń