Na dzisiejszy 40 stopniowy upał proponuje chłodnik z czerwonych buraczków z dodatkiem jajka i zielonego ogórka Pycha:)
składniki:
- litr kefiru,
- szklanka gęstego jogurtu
- dwa średnie czerwone buraczki ugotowane w łupinkach
- łyżka soku z cytryny
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 świeże ogórki
- pęczek koperku
- koncentrat z buraków
- maggi, pieprz i sól
Wykonanie:
Buraki obrać i utrzeć na tarce o drobnych oczkach (wiórki) .
Ogórki obrać, pokroić w kostkę i dodać do buraczków. Następnie wlać
jogurt oraz kefir, dodać sól i pieprz do smaku, a także drobno posiekany
koperek.Dołożyć pokrojone w kostkę 2 jajka, łyżkę maggi i dwie łyżki koncentratu z buraków.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zakwasić sokiem z cytryny przykryć i
wstawić na godzinę do lodówki. Chłodnik podawać schłodzony.Przed
podaniem obieramy pozostałe dwa jajka, kroimy je w ćwiartki i wkładamy do
talerzy.
SMACZNEGO !!!!
rewelacyjny kolor ma:)
OdpowiedzUsuń