'Banana bread' jest jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w Stanach Zjednoczonych. Jest mięciutki, rozpływa sie w ustach. I tak wspaniale bananowy! Robi sie go bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada:) Można robić z niego słodkie grzanki ,tosty. Można go smarować dżemem ,nutellą, masłem orzechowym i zajadać pyszne kanapki SMACZNEGO!!!!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany, rozgniecione
- 100g roztopionego masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
W
przepisie tym nie trzeba używać miksera. Wymieszać
roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane
jajka i wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli.
Wymieszać.
Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.
chleb wygląda doskonale. dopiero po smaku można poznać jaka wspaniała niespodzianka w nim tkwi.
OdpowiedzUsuńDziękuje:) Smak jest doskonały! Polecam!
OdpowiedzUsuńjestem wierną fanką chlebka bananowego. uwielbiam jadać go na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubię :) Twój wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń