sobota, 4 października 2014

Chlebek bananowy


                                                       











'Banana bread' jest jednym z najbardziej popularnych słodkich chlebków w Stanach Zjednoczonych.   Jest mięciutki, rozpływa sie w ustach. I tak wspaniale bananowy! Robi sie go bardzo szybko a jeszcze szybciej zjada:) Można robić z niego słodkie grzanki ,tosty. Można go smarować dżemem ,nutellą, masłem orzechowym i zajadać pyszne kanapki   SMACZNEGO!!!!
 

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany, rozgniecione
  • 100g  roztopionego masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
 

W przepisie tym nie trzeba używać miksera.  Wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Wmieszać cukier, roztrzepane jajka i wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczypta soli. Wymieszać.
Piec przez godzinę  w piekarniku nagrzanym do 170°C, w formie keksówce o wymiarach 10 x 20 cm.

4 komentarze:

  1. chleb wygląda doskonale. dopiero po smaku można poznać jaka wspaniała niespodzianka w nim tkwi.

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem wierną fanką chlebka bananowego. uwielbiam jadać go na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, bardzo lubię :) Twój wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń