poniedziałek, 29 września 2014

Rolada ze szpinaku z łososiem








Składniki:

  • paczka mrożonego szpinaku (450 g)
  • 4 jajka
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 śmietankowy serek do smarowania (200 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki chrzanu
  • sól




Przygotowanie

Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek, doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę przelewam do formy o wymiarach 30 x 37 cm( blacha z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry – będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście papier do pieczenia.
Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu (chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie mdła).
Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej końcówki,  a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą roladę wkładam do lodówki na kilka godzin lub na noc.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz