Składniki:
- paczka mrożonego szpinaku (450 g)
- 4 jajka
- 200 g wędzonego łososia
- 1 śmietankowy serek do smarowania (200 g)
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki chrzanu
- sól
Przygotowanie
Mrożony szpinak wrzucam na rozgrzaną patelnię teflonową, bez tłuszczu.
Rozmrażam go, a gdy woda już prawie odparuje wciskam do niego czosnek,
doprawiam solą i smażę jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje.
Następnie odstawiam go do wystygnięcia. Kiedy jest chłodny dodaję żółtka i blenduję na jednolitą masę.
Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
Przekładam ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszam. Masę
przelewam do formy o wymiarach 30 x 37 cm( blacha z piekarnika) wyłożonej papierem do
pieczenia i równomiernie ją rozprowadzam.
Wkładam szpinak do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
Na folii aluminiowej układam folię spożywczą. Wystudzony szpinak
układam na foliach w taki sposób aby spód szpinaku był teraz u góry –
będę zawijała go do wewnątrz rolady. Ze szpinaku ściągam oczywiście
papier do pieczenia.
Szpinak smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, z jednej strony
pozostawiam margines ok. 2 cm. Na serku rozprowadzam warstwę chrzanu
(chrzan powinien być raczej ostry w przeciwnym razie rolada będzie
mdła).
Na wierzch kładę plastry wędzonego łososia.
Teraz rolowanie. Najpierw zawijam roladę w folię spożywczą, skręcam jej
końcówki, a następnie zawijam ją w folię aluminiową. Tak zwiniętą
roladę wkładam do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz