składniki na ciasto:
- 30 dojrzałych śliwek
- 450g mąki pszennej typ 450
- 5 dużych jaj
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- niepełna szklanka cukru (szkl 250ml)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki do posypania ciasta pod śliwki
- 1 kopiasta szklanka mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- aromat migdałowy
Wszystkie składniki wyrabiam ręką Kruszonkę wstawiam do lodówki na kilka minut
bez przykrywania. Kruszonkę można zbić w kulę, owinąć folią i włożyć do
zamrażarki na pół godziny, godzinę. Potem zetrzeć ją na ciasto.
Przygotowanie ciasta śliwkowego
Ubijam białka ze solą. Kiedy piana
jest sztywna dodaję około 1 łyżki drobnego cukru i ubijam całość
do połączenia około pół minuty.
Do żółtek dosypuję pozostały
cukier,Miksuję krótko robotem. Kiedy masa żółtkowa zjaśnieje i wszystko ładnie się połączyło dodaję śmietanę, olej, aromat i ponownie krótko miksuję tylko
do połączenia. Na koniec dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech etapach i krótko miksuję do
połączenia. Ciasto powinno być lekko geste ,kremowe Pianę z
białek dodaję w 3 etapach, za każdym razem mieszam łyżką krótko i
delikatnie. Ciasto przelewam na dosyć dużą wyłożoną papierem do pieczenia blachę blachę
(37cm x 26 cm)
Ciasto posypuję 1 łyżką mąki przez
sito, tworząc warstewkę, która zapobiegnie opadaniu owoców na spód
ciasta. Układam umyte, wydrylowane połówki śliwek skórką do dołu. Owoce posypuję cukrem
Lenko, jakie apetyczne ciasto. Jestem na kuracji do 3 października i tak się stęskniłam za domowym ciastem. Chociaż sobie popatrzę na Twoje. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twojego Brunia. Mój już prawie 8 lat- nie wiem kiedy to zleciało.
OdpowiedzUsuńDziękuję!:) Pozdrawiam i życzę owocnej kuracji!
OdpowiedzUsuń