Naleśniki z tym pysznym farszem zapiekłam dodatkowo z sosem pomidorowym Wyszło bardzo smaczne POLECAM!!!
Składniki na farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g)
- opakowanie sera feta
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
- pieprz i sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
sos pomidorowy:
- 1puszka pomidorów (zmiksować)
- 2 kopiaste łyżki sera ( ser President coreregio tarty)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- szczypta cynamonu
- sól i pieprz
wszystkie składniki podsmażyć na patelni do uzyskania gęstego sosu
Naleśniki:
- 2 szklanki maki krupczatki(około 34dag)
- 300ml mleka
- 300ml wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
olej do smażenia (smarowałam rozgrzaną patelnie pędzelkiem)
Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę
Z tej porcji wychodzi 15 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 24 cm
Jak zrobić?
Na patelni rozgrzać oliwę, wysypać szpinak i rozgrzać do rozmrożenia i odparowania wody.Dodać czosnek przyprawić sola i pieprzem.(Solą delikatnie bo feta jest słona) Dodać rozkruszoną fetę i żółty ser. Dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser się ładnie pokruszy/stopi a farsz nie będzie wodnisty.Nakładać na wcześniej upieczone placki i zawijać w rulon i układać w naczyniu żaroodpornym.Polać sosem pomidorowym posypać startym serem i zapiec w 180 stopniach przez 20 minut
Smacznie :))
OdpowiedzUsuńWitam Lenko. Bardzo fajny przepis- skorzystam pozwolisz po niedzieli- już mi ślinka leci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam prawie weekendowo.
Polecam! Zapiekane nalesniki sa bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń