wtorek, 17 września 2013

Wiejska tarta

Pyszna tarta z warzywami i prawdziwą wiejską kiełbasą:)







upiec spód do tarty według tego przepisu

Składniki:

 

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50-60 g wody
  • odrobina soli morskiej
  •  
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól żółtko oraz wodę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem.
Piec ok. 20 min w temp. 180stopni  ( termoobieg) do złotego koloru! Przestudzony posmarować  pomidorami z bazylia i oregano Pudliszki. Ja dałam ok 4 łyżek



 Na spód wyłożyć warzywa- mała puszka groszku,garść żółtej fasolki wcześniej obgotowanej, kilka zblanszowanych  różyczek brokuła i drobno pokrojona czerwona paprykę




1 laseczkę prawdziwie wiejskiej kiełbasy pokroić w plasterki i obsmażyć na gorącym oleju razem z cebulą pokrojona w talarki i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę.
 
 


Wszystko to zalać kubkiem 18% śmietany wymieszanej z dwoma jajkami i 50g startego żółtego sera doprawiając sola i pieprzem. Tak przygotowana tartę wsadzamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni)




Po tym czasie wierzch tarty posypujemy 50g sera i jeszcze raz tarta wjeżdża do piekarnika na 10 minut. Do rozpuszczenia sera.

SMACZNEGO!!!!!!!!

                                

1 komentarz: