Pyszna tarta z warzywami i prawdziwą wiejską kiełbasą:) |
upiec spód do tarty według tego przepisu
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50-60 g wody
- odrobina soli morskiej
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól żółtko oraz wodę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć
w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepić dno formy na tartę o
śr. 27cm. Nakłuć widelcem.
Piec ok. 20 min w temp. 180stopni ( termoobieg) do złotego koloru! Przestudzony posmarować pomidorami z bazylia i oregano Pudliszki. Ja dałam ok 4 łyżek
Na spód wyłożyć warzywa- mała puszka groszku,garść żółtej fasolki wcześniej obgotowanej, kilka zblanszowanych różyczek brokuła i drobno pokrojona czerwona paprykę
1 laseczkę prawdziwie wiejskiej kiełbasy pokroić w plasterki i obsmażyć na gorącym oleju razem z cebulą pokrojona w talarki i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę.
Wszystko to zalać kubkiem 18% śmietany wymieszanej z dwoma jajkami i 50g startego żółtego sera doprawiając sola i pieprzem. Tak przygotowana tartę wsadzamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni)
Po tym czasie wierzch tarty posypujemy 50g sera i jeszcze raz tarta wjeżdża do piekarnika na 10 minut. Do rozpuszczenia sera.
SMACZNEGO!!!!!!!! |
pysznie wygląda:) bardo lubię tarty:)
OdpowiedzUsuń