poniedziałek, 16 września 2013

Bruschetta





Bruschetta jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w kuchni włoskiej.Przepis na tak pyszne śniadaniowe włoskie zapiekanki dostałam od przewodniczki wycieczki po południu Włoch:)






Do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin dodajemy 4 ząbki czosnku drobno pokrojonego, sól ,pieprz łyżeczkę suszonej bazylii i dobrze mieszamy.Do  tak przygotowanej oliwy dodajemy drobno pokrojona kulkę mozzarelli, 2 łyżki drobno pokrojonej  świeżej natki pietruszki i 1 łyżkę też tak pokrojonej świeżej bazylii oraz kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki i delikatnie mieszamy. 4 szt dobrych pomidorów (mięsistych) pozbawiamy gniazd nasiennych kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami odstawiamy na noc do lodówki w celu przegryzienia się składników.







6 szt kromek ciabatty smarujemy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 15 minut w celu zezłocenia .Na tak przygotowane ciabatty nakładamy  farsz posypujemy startym parmezanem i jeszcze raz wkładamy do piekarnika na około 10 minut do rozpuszczenia się serów Podajemy na ciepło są pyszne polecam:)




                                                               ŻYCZĘ    SMACZNEGO!!!!!
                                                             
                                                                DOLCE VITA !!!!!

                                                         













5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje :) Super!!

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matulu,ależ to pysznie wygląda-nie powiem zjadłabym teraz.
    Pozdrawiam sredecznie -Brunia też:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy pani Danusiu za pozdrowienia!Bruschetta jest pyszna polecam ! Ostatnio podróżowałam trochę po Włoszech i odkryłam pyszne włoskie smaki w których się zakochałam:) Pozdrawiam

      Usuń