czwartek, 26 marca 2015

Naleśniki z jabłkiem














Składniki:

  • 34 dag maki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  szczypta soli
  • 250ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier wanilinowy 8g
  • cukier puder do posypania naleśników 

 

 Jak zrobić?



Przygotowujemy ciasto: do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy  mleko,  wodę, roztrzepane jaja, sól, oliwę, cukier z wanilią i ucieramy ciasto, aż skladniki sie połączą.  ( gdy masa będzie za gęsta można dodać tyle mleka aby uzyskała odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego). Wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki lub plasteki bardzo cieniutkie! Układamy je na talerzu, posypujemy  cukrem wanilinowym, polewamy sokiem z cytryny i miodem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Na  patelni  rozgrzewamy masło małymi porcjami i wlewamy niewielką ale wystarczającą ilość ciasta tak, aby dało się rozprowadzić po całej patelni. Od razu układamy na cieście plasterki jabłek. Smażymy naleśnik, aż się zarumieni na średnim ogniu i przekładamy na drugą stronę (tę z jabłuszkami, do dołu). Dosmażamy, aby jabłka się zarumieniły.Składamy w trójkątne kopertki Podajemy jeszcze ciepłe! Posypane cukrem pudrem.









1 komentarz: