środa, 3 grudnia 2014

Cukinia faszerowana kaszą pszenną i żurawiną








składniki:

1 większa cukinia
1/2 torebki ugotowanej kaszy pszennej
100 g sera pleśniowego Gorgonzola
3 łyżki suszonej żurawiny
kilka gałązek rozmarynu
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
50 g żółtego sera
sól ,pieprz





Jak zrobić?


Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń miąższ cukinii. (Aby pozbawić cukinię gorzkiego smaku po przekrojeniu i wydrążeniu miąższu posól ją i odstaw na pół godziny.Po tym czasie przetrzyj ręcznikiem papierowym w celu usunięcia wody. Miąższ pokrój w kostkę, razem z cebulą i czosnkiem. Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp posiekane warzywa. Smaż, aż będą miękkie i złociste. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dodaj starty na dużych oczkach ser pleśniowy drobno posiekane listki rozmarynu i żurawinę.Wymieszaj i farszem nadziej cukinię. Ułóż przygotowane cukinie w naczyniu żaroodpornym i posyp startym serem żółtym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170stC (termoobieg). Zapiekaj przez 20 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni.
Smacznego!!!



1 komentarz: