Składniki:
- 2 średnie kabaczki
- 2 cebule,
- 2 papryka czerwona,
- 1 zielona papryka (albo dowolny kolor jaką kto lubi),
- 4 średnie pomidory,
- 2 ząbki czosnku
- 500gr grubych parówek
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 płaska łyżeczka oregano
- szczypta vegety
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- masło do smażenia,
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- natka i koperek drobno posiekane
- ok 600ml bulionu
- 125ml śmietany
Jak zrobić?
Kabaczki obieramy ze skóry, wycinamy łyżką miąższ (którego się
pozbywamy) i kroimy w grubsza kostkę Cebulę siekamy. Papryki obieramy cieniutko ze skórki, oczyszczamy z
nasion i kroimy w kostkę. Z pomidorów usuwamy skórkę (zalewamy pomidory
wrzątkiem, a po chwili skórka z łatwością zejdzie)
i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę . Parówki kroimy w słupki.
W garnku o grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości masla cebulkę. Następnie dorzucamy parówki, a po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: paprykę, kabaczka. Całość zalewamy bulionem. i gotujemy. Jak kabaczek zmięknie dodać pomidory .
Gotujemy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy koncentrat i przyprawy.
Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści. Na koniec dodać śmietankę i doprawić wg smaku Podawać z pieczywem.Wysmienicie smakuje z prowansalskim paluchem:)
Smacznego!
pysznie:) skuszę się to zrobić dzisiaj :)
OdpowiedzUsuń