Bataty to słodkie
ziemniaki, które z powodzeniem można wykorzystać do zapiekanek, zup,
sałatek, albo zrobić z nich frytki. Są smacznym dodatkiem do dań i dobrą
alternatywą dla zwykłych ziemniaków.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wilec_ziemniaczanySkładniki:
- 1 duży batat- wychodzi z niego ok. 12 średniej wielkości placków
- 3jajka
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- przyprawa do ziemniaków
olej do smażenia
Jak zrobić?
Ziemniaka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach- jeśli
ktoś woli drobniej można użyć mniejszych. Dodajemy jajka, mąkę i
przyprawy i mieszamy wszystko razem, aż otrzymamy jednolitą masę. Na
rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką otrzymaną masę ziemniaczaną i
formujemy placki, lekko spłaszczając. Smażymy po obu stronach, aż będą
rumiane.
Smakują wyśmienicie z sosem z maślaków
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz