"Panna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki."
Składniki:
- 100ml mleka
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 kopiaste łyżeczki żelatyny
- jagody w syropie
Jak zrobić?
Do 1/4 szklanki gorącej wody dodać żelatynę. Chwilę odczekać, by napęczniała, następnie wymieszać do jej rozpuszczenia.
Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier i cukier z prawdziwa wanilią Podgrzewać, na małym gazie, mieszając
od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Gdy mikstura zacznie się
gotować, zdjąć z palnika i dodać ciepłą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia.
Masę wystudzić Gdy będzie miała żelową konsystencję przelać do miseczek i wstawić do lodówki.
Polać jagodami w syropie SMACZNEGO:)
Mniam, domowa panna cotta jest cudowna, sama robiłam i z jagodami i z musem truskawkowym, niebo. :)
OdpowiedzUsuń