niedziela, 16 marca 2014

Panna cotta z jagodami



"Panna cotta – rodzaj deseru pochodzącego z północnych Włoch. Śmietanę podgrzewa się razem z żelatyną oraz różnymi dodatkami, a następnie wylewa do okrągłej foremki."






Składniki:

  • 100ml mleka
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2  kopiaste łyżeczki  żelatyny
  • jagody w syropie



 Jak zrobić?


Do 1/4 szklanki gorącej wody dodać żelatynę. Chwilę odczekać, by napęczniała, następnie wymieszać do jej rozpuszczenia.
Do garnuszka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier i cukier z prawdziwa wanilią Podgrzewać, na małym gazie, mieszając od czasu do czasu do rozpuszczenia cukru. Gdy mikstura zacznie się gotować, zdjąć z palnika i dodać  ciepłą żelatynę. Wymieszać, do dokładnego połączenia. 
Masę wystudzić  Gdy będzie miała żelową konsystencję przelać do miseczek i wstawić do lodówki.

Polać jagodami w syropie                 SMACZNEGO:)




1 komentarz:

  1. Mniam, domowa panna cotta jest cudowna, sama robiłam i z jagodami i z musem truskawkowym, niebo. :)

    OdpowiedzUsuń