Składniki na nadzienie:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3 marchewki
- 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 0,5 kg pieczarek
- 3 torebki kaszy gryczanej podpalanej
- pieprz, majeranek,
- 3 łyżki masła
- sól
- wędzony boczek i cebulka do okraszenia
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- około 1 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 kopiasta łyżka miękkiego masła
Przygotowanie:
- ugotować kaszę gryczaną
- pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na maśle
z dodatkiem cebuli i czosnku - marchewki obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do pieczarek i poddusić
- kapustę przepłukać, odcisnąć nadmiar wody, drobno posiekać i dodać do pieczarek z marchewką.Poddusić jeszcze chwile do odparowania
- do dużej miski wsypać kaszę, zawartość patelni, dodać 2 łyżeczki majeranku, świeżo zmielony pieprz, dokładnie wymieszać Wszystko dosolić do smaku
- odstawić farsz do lodówki najlepiej na noc do przegryzienia sie smaków i nadziewać pierogi
- ugotować w osolonej wodzie.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńAleż pyszności...Ciekawa jestem smaku , kapusta i kasza, hoho ..Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszne! warto spróbować:) Pozdrawiam :)
UsuńO Matusiu, jakie pyszne pierogi Lenko zrobiłaś. No farsz jest cudny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Danusiu pierogi są pyszne! Takie pierogi tylko bez pieczarek w moim rodzinnym domu gościły zawsze na wigilijnym stole. Najpierw robiła je moja babcia a potem mama.
Usuń