poniedziałek, 10 marca 2014

Pierogi z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną z dodatkiem pieczarek
















Składniki na nadzienie:


  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 torebki kaszy gryczanej podpalanej 
  • pieprz, majeranek,
  • 3 łyżki masła
  • sól 
  • wędzony boczek i cebulka do okraszenia


Ciasto:  

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • około 1 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • 1 kopiasta łyżka miękkiego masła


Przygotowanie:
  • ugotować kaszę gryczaną
  • pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmażyć na maśle
     z dodatkiem cebuli i czosnku
  • marchewki obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach, dodać do pieczarek i poddusić
  • kapustę przepłukać, odcisnąć nadmiar wody, drobno posiekać i dodać do pieczarek z marchewką.Poddusić jeszcze chwile do odparowania
  • do dużej miski wsypać kaszę, zawartość patelni, dodać 2 łyżeczki majeranku, świeżo zmielony pieprz, dokładnie wymieszać Wszystko dosolić do smaku
  • odstawić farsz do lodówki najlepiej na noc do przegryzienia sie smaków i nadziewać pierogi
  • ugotować w osolonej wodzie.








5 komentarzy:

  1. Ależ pyszności...Ciekawa jestem smaku , kapusta i kasza, hoho ..Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Matusiu, jakie pyszne pierogi Lenko zrobiłaś. No farsz jest cudny.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu pierogi są pyszne! Takie pierogi tylko bez pieczarek w moim rodzinnym domu gościły zawsze na wigilijnym stole. Najpierw robiła je moja babcia a potem mama.

      Usuń