piątek, 3 stycznia 2014

Naleśniki ze szpinakiem i serem feta




                                     Pyszne !!!!!!







Składniki na ciasto:




  • 2 szklanki maki krupczatki(około 34dag)
  • 300ml mleka
  • 300ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

olej do smażenia (smarowałam rozgrzaną patelnie pędzelkiem)


Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę
 Z tej porcji wychodzi 15 naleśników, smażonych na patelni o średnicy 24 cm





 

 

Składniki na farsz:

 

 

  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g)
  • opakowanie sera feta
  • 3 łyżki startego sera żółtego 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek



 Jak zrobić?


Na patelni rozgrzać oliwę, wysypać szpinak i rozgrzać do rozmrożenia i odparowania wody.Dodać czosnek przyprawić sola i pieprzem.(Solą delikatnie bo feta jest słona) Dodać rozkruszoną fetę i żółty ser. Dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż ser się ładnie pokruszy/stopi a farsz nie będzie wodnisty.Nakładać na wcześniej upieczone placki i zawijać w kształt kwadratu.W razie potrzeby rozgrzać w mikrofali lub obsmażyć na patelni.Można też zapiec w naczyniu żaroodpornym posypując je startym żółtym serem lub polać przyrumienioną na maśle bułką tartą.









15 komentarzy:

  1. Takie naleśniki to ja lubię :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze naleśników z krupczatki :) Ale z takim farszem owszem: pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuj z krupczatki ! zapewniam że są super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie jedne z moich ulubionych wytrawnych naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. No tak w przepisie jest wskazówka delikatnie z sola ponieważ feta jest słona.Nastepnym razem bedzie lepiej

      Usuń
  6. wyglądają przepysznie !!! ;D
    pozdrawiam http://trytodesign.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie zrobiłam :) pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skorzystałam z tego przepisu - jest genialny! :) Dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobione, zjedzone. Super przepis, dzięki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszota :-)
    Do szpinaku dodałam jeszcze gałki muszkatołowej i podałam z sosem jogurtowo- czosnkowym

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja nie solę w ogóle, jak w daniu jest feta. Podsmazone z keczupem :) mniam

    OdpowiedzUsuń