Lista składników
- 175 kostka margaryny Kasia
- 125 g cukru pudru,
- 4 jajka
- 175 g ciemnej czekolady
- 6 łyżek mąki
- 125 g mielonych migdałów
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach migdałowy
- 400ml śmietany 300%
- 2 łyżki cukru pudru ,cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny,
- 4 różnokolorowe galaretki
- czekoladowa posypka
Jak zrobić?
Smaruję kasią tortownicę (26 cm) i wysypuję ją
bułką tartą. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Roztapiam czekoladę z
kasia na małym ogniu. Żółtka ucieram ze 100 g cukru. Dodaję czekoladę i
dobrze ubijam. Do tego wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Potem
dodaję zmielone migdały i zapach migdałowy. Białka ubijam na sztywną
pianę z pozostałym cukrem. Mieszam ostrożnie z resztą składników. Piekę
ok. 40 minut. Przed wyłączeniem piekarnika upewniam się drewnianym
patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe.
Każdą galaretkę rozpuścić według instrukcji na opakowaniu, zastygnięte
pokroić w kosteczkę.
Śmietanę ubić, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Żelatynę
rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, przestudzić, połączyć z
bitą śmietaną. Trochę masy śmietanowej odłożyć do dekoracji wierzchu, do
reszty dodać posiekane galaretki, wymieszać. Wyłożyć masę na blat
murzynka, przykryć 2 blatem, rozsmarować odłożoną masę bez
galaretek.Posypać posypka Włożyć do lodówki, aby masa zastygła.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńświetny torcik :)
OdpowiedzUsuńwymyśliłam sobie podobną kompozycje - widzę, że nie byłam osamotniona;) Twoja wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuń