wszystko razem (oprócz rodzynek) dokładnie wymieszać
Suche składniki wymieszać w misce (mąka, cukier, cukier waniliowy,
drożdże). W mleku rozpuścić masło, lekko przestudzić i wlać do mąki wraz
z roztrzepanym jajkiem i żółtkami, dodać sok i wyrobić gładkie
jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowałam
na prostokąt o grubości około 5 mm. Masę serową rozsmarowałam na cieście
posypałam rodzynkami i całość zawinęłam w rulon, który ostrym nożem kroiłam na plastry o
grubości 2,5 – 3 cm. Porcje ciasta układałam „bokiem” na blaszce (lekko spłaszczając)
wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiłam do wyrastania na 10
minut, po czym smarowałam je rozmąconym białkiem i zapiekałam 30 minut
w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz