czwartek, 17 marca 2016

Zakwas na żurek

















Składniki:
  • 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
  • kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • litr przegotowanej letniej wody



Sposób przygotowania:




           Zagotować litr wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego naczynia włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę dodać czosnek,liść laurowy i ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać.Przykryć gazą,założyć gumkę recepturkę i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 3-5 dni. Raz dziennie zakwas przemieszać drewnianą łyżką. Po tym czasie zakwas przecedzić do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz