Pieczemy dwa biszkopty jasny i ciemny (delikatnie ciemny)
Składniki na biszkopt podstawowy:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Ubić pianę z 6 jajek ( białek) na bardzo sztywno. Dodać cukier i ubijać. W momencie, gdy nie będzie już czuć kryształków cukru można wlać 6 żółtek rozrobionych z 1 łyżeczką octu. Wszystko delikatnie mieszamy, dolewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym, aczkolwiek delikatnym, wymieszaniu przelewamy biszkopt do tortownicy ( 26 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 min. w temperaturze 180 s. C. (bez termoobiegu). Gdy ciasto się upiecze wyłączamy piec i zostawiamy biszkopt na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i już w ten sposób ciasto stygnie do końca.
Krem:
- 700 ml śmietany kremówki (30%),
- 500 g serka mascarpone,
- 2 fixy do ubijania śmietany,
- 1 szklanka cukru pudru,
- kilka kropel czerwonego barwnika
- truskawki
- kiwi
- migdały płatki i słupki
Bardzo mocno schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem fixów i cukru pudru. Gdy będzie już gotowa, łączymy ją z mascarpone. Masę dzielimy na dwie części do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik Gotowe masy wstawiamy do lodówki.
Ostudzone biszkopty wyjmujemy z tortownicy Dzielimy każdy na 2 równe blaty. Tak przygotowane biszkopty przekładamy kremem i owocami jak na zdjęciu.całość obsmarowujemy kremem i wykonujemy dekorację! SMACZNEGO!!!!!
Witam.Jaki ładny-pachnie wiosną-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje!:)
UsuńObłędny tort!!!!!
OdpowiedzUsuńAle fikuśnie! Uwielbiam takie wariacje :D
OdpowiedzUsuńTak !to takie czerwono zielone wariacje:)
UsuńFajne masz pomysły :) podobają mi się te kolorki i w ogóle.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Olinka - Smakowy Raj
ps. dołączam do podglądaczy :)
Dziekuje:)
Usuńszalenie podoba mi się ten tort!
OdpowiedzUsuńDziekuje!:)
OdpowiedzUsuń