Składniki:
- pierś z indyka 1,5 kg
- 25 dag mięsa mielonego drobiowego
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- pieprz, sól
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- rękaw do pieczenia
jak zrobić:
Filet z indyka oczyściłam, umyłam, osuszyłam i nasmarowałam czosnkiem, pieprzem i solą. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny, aby mięsko skruszało nieco.Pieczarki obrałam, umyłam i drobno posiekałam. Paprykę również bardzo drobno pokroiłam. Podsmażyłam pieczarki razem z papryką przez 5 minut. Zostawiłam do ostygnięcia. Następnie dodałam posiekaną natkę i wbiłam surowe jajko. wszystko razem bardzo dokładnie wyrobiłam z mięsem mielonym.
Mięso wyjęłam z lodówki, rozłożyłam na desce, na środek nałożyłam farsz i zawinęłam. Zamknęłam z grubsza wykałaczkami i owinęłam sznurkiem masarskim. Natarłam wierzch oliwą i włożyłam do rękawa.
Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Mięsko jest mięciutkie kruche i pyszne. Można je podawać na ciepło do obiadu i na zimno do chlebka SMACZNEGO!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz