Składniki i przygotowanie:
Ciasto:
510 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru
50 g masła
180 ml mleka
7 g suchych drożdży
1 jajko
2 żółtka
1/2 op cukru z prawdziwa wanilią
1 łyżeczka soku z limonki
Nadzienie
350 g serka twarogowego (Mój Ulubiony z Wielunia)
1 jajko
2-3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
rodzynki
wszystko razem (oprócz rodzynek) dokładnie wymieszać
Suche składniki wymieszać w misce (mąka, cukier, cukier waniliowy,
drożdże). W mleku rozpuścić masło, lekko przestudzić i wlać do mąki wraz
z roztrzepanym jajkiem i żółtkami, dodać sok i wyrobić gładkie
jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowałam
na prostokąt o grubości około 5 mm. Masę serową rozsmarowałam na cieście
posypałam rodzynkami i całość zawinęłam w rulon, który ostrym nożem kroiłam na plastry o
grubości 2,5 – 3 cm. Porcje ciasta układałam „bokiem” na blaszce (lekko spłaszczając)
wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki odstawiłam do wyrastania na 10
minut, po czym smarowałam je rozmąconym białkiem i zapiekałam 30 minut
w 180°C.