Przepis na szarlotkę pochodzi z bloga
Chilli Bite Szarlotka wyszła bardzo smaczna! Na końcu przepisu była taka ważna uwaga cytuje:
"Bardzo ważne – do tej szarlotki musisz użyć jabłek szara reneta. W
zasadzie każdy inny rodzaj jabłek zamieni się w trakcie pieczenia w
pulpę. Szara reneta właśnie gwarantuje te niesamowite doznania smakowe,
za którymi się długo tęskni." Ja miałam jabłka tupu
Cortland i nie zmieniły się w pulpę :) Teraz zrobiłam zgodnie z przepisem lecz następnym razem dodam do ciasta więcej cukru bo jak dla nas to wyszło za mało słodkie!:
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki krupczatki
-
250g margaryny (lub masła) ( ja dałam masło)
-
90g cukru pudru
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 żółtka
-
2 łyżki śmietany
Nadzienie:
-
3 kg jabłek odmiany szara reneta ( ja dałam 2 kg Cortlandów)
-
3 łyżki cukru pudru
-
2 łyżeczki cynamonu
"Rozgrzej piekarnik do 160°C. Margaryna/masło, śmietana i jajka muszą być
zimne. Szybko posiekaj razem, a potem krótko zagnieć ciasto z podanych
składników. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. Wyłóż
formę wielkości ok. 22x30 cm ponad połową ciasta (ok. 2/3) i wstawić
razem z formą do lodówki na ok godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w
woreczku do zamrażarki. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie
jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (jeśli są większe). Z
pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki wszystkie
jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, z pomocą
męskiej ręki pokrój jabłka nożem – ale muszą być naprawdę cienkie
plasterki. Do miski, w której są jabłka dodaj puder i cynamon i
delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, ale nie
połam plasterków. Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka
układając plasterki poziomo, dokładnie wyrównaj. Na to zetrzyj ciasto z
zamrażalnika. Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po
wystudzeniu posyp pudrem."