Zbliżają się święta czas pomyśleć o przepisach na serniki.To jest moja propozycja na przepyszny sernik wiedeński.Jest to sernik który brał udział w konkursie na stronie Kasia Moje Ciasto. Został nagrodzony upominkiem!:)
Lista składników
12,5 dkg margaryny Kasia
1 kg sera białego( trzykrotnie mielony)
8 dużych jajek
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
skórka starta ze sparzonej cytryny
Jak zrobić?
Margarynę kasie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na
puszysta masę Dodajemy żółtka,budyń w proszku i skórke z cytryny i dalej
miksujemy.Nastepnie stopniowo dodajemy ser i miksujemy!Na końcu dodajemy
piane z białek i delikatnie mieszamy najlepiej łyżka.Masę przelewamy do
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 170 stopni z funkcja termoobiegu pieczemy 1godzine nie
zagladając do środka po tym czasie wyłaczamy piekarnik i zostawiamy
sernik w środku na 30 minut ( uchylone drzwiczki) zapobiega to opadaniu sernika:)
SMACZNEGO!!!
wygląda cudnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje:)
Usuńwygląda bardzo smacznie ;D
OdpowiedzUsuńMmm jaki kremowy!
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, że został nagrodzony :) wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czy te budynie wsypuję w formie proszku czy mam je najpierw ugotować? Niestety jestem totalnym laikiem w sprawach pieczenia ciast, a Twój sernik bardzo mi się spodobał i postanowiłam spróbować go upiec na święta :))
OdpowiedzUsuńBudynie wsypujemy w formie proszku! Ciesze się że wybrałaś mój sernik! Powodzenia:)
OdpowiedzUsuńWitam :)zrobiłam ten serniczek i wyszedł rewelacyjnie,niestety moi mężczyźni chcieli zapiekanki już teraz w tej chwili i natychmiast i trzymałam go w piekarniku po wyłączeniu tylko 15 minut i trochę upadł.
OdpowiedzUsuńWitam!!! Cieszę się że sernik się udał:) No tak ale 15 minut to trochę za krótko on jeszcze pracował! poruszany miał prawo opaść! Może następnym razem facetom nie zechce się zapiekanek :):):)
Usuńmam pytanie bo mój piekarnik z termoobiegiem po wyłączeniu sam się załacza i włącza wiatrak czy to nie spowoduje opadniecia ciasta? Juz pare razy probowałam robić sernik i w smaku zawsze jest super ale niestety opada u Ciebie wygląda niesamowicie i też bym chciała żeby taki wyróśł i mi
OdpowiedzUsuńJa tez mam taki piekarnik:) Moim zdaniem to nie ma wpływu na sernik i jego opadanie
Usuńoki dzięki za odpowiedz napiszę w sobotę jak mi Twój przepis wyszedł i teraz spróbuję nie wyciągać przed czasem z piekarnika. Zobaczę co mi wyjdzie
UsuńSernik wygląda apetycznie. Ale prosze napisac w jakiej temperaturze i ile piec w piekarniku bez termoobiegu??? Dziekuje z gory. Monika
OdpowiedzUsuńTen sernik zawsze piekę z termoobiegiem!
UsuńMój sernik wg Twojego przepisu siedzi właśnie w piekarniku:) Domieszałam do niego rodzynki i zrobiłam go na spodzie makowym*( tak pół na pół), bo tak lubi mój mąż:) Masę makowa najpierw zapiekłam...W połaczeniu z tym makiem wyszło tyle, że wyszła duża i mała blacha...ale będzie zajadania:) Mniam...jeszcze godzinka i bedziemy jedli...oczywiście wliczam półgodzinne studzenie:)
OdpowiedzUsuńMniam z makiem:)
UsuńWłaśnie piecze się sernik w/g Pani przepisu. mam nadzieję że będzie smaczny. Bo zapach jest boski. A tak w ogóle to pierwszy raz piekę sernik bez spodu. I trochę sie boje jak to będzie :)Justa
OdpowiedzUsuńMyślę że będzie dobrze:)
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik w piekarniku bez termoobiegu się nie uda?byłoby mi bardzo przykro ,bo wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńNie wiem! bo nigdy nie robiłam bez termoobiegu!Ale do odważnych świat należy!:)Tylko trzeba zwiększyć temperaturę do 180 stopni
OdpowiedzUsuńrobię omg pierwszy raz ,siedzi w piekarniku:)czekam na teściową ona jest mistrzynią w pieczeniu ciast, troszkę mam tremę ale ehhh co będzie to będzie ...ps dam znać jaka była mina;)
OdpowiedzUsuńHa! zależy jaka teściowa? jak fajna to nawet jak będzie coś nie tak to powie: Jaki piękny i smaczny sernik! Jaką mam zdolną synową!!! HA HA!!!
Usuńupiekłam i był pyszny
OdpowiedzUsuń