wtorek, 31 grudnia 2013
czwartek, 26 grudnia 2013
Pieczony łosoś w galarecie
Pieczony łosoś w galarecie według przepisu PYZY
Danie bardzo smaczne i delikatne Ja w moim zamieniłam jarmuż brokułem i galaretka jest zrobiona z litra wywaru z warzyw POLECAM:)
czwartek, 19 grudnia 2013
poniedziałek, 16 grudnia 2013
niedziela, 15 grudnia 2013
Zielone kluski śląśkie z mięskiem
Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- jajko
- szczypta gałki
- 2 ząbki czosnku
- brokuł 1 szt
Ugotować na półtwardo brokuła w wodzie z gałką i czosnkiem Dobrze go odparować Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, ciepłe razem z brokułem przeciskamy przez praskę. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce, dzielimy na 4 części, jedną część wyjmujemy. W wolne miejsce po części ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko.
Zagniatamy ciasto aż będzie odrywać się od ręki.W razie potrzeby podsypywać mąką
Z ciasta formujemy wałeczki i dzielimy je na równe części z których
formujemy kuliste kluski, palcem wygniatamy w każdej niedużą dziurkę.
Wrzucamy kluski
do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną
na powierzchnię, trzymamy na ogniu jeszcze ok. 1-2 minuty. Wyjmujemy i
odcedzamy.Podawać z np. schabem duszonym w pieczarkach i marchewcesobota, 14 grudnia 2013
Keks z bakaliami
Dzisiaj upiekłam dwa pyszne keksy!:) Jeden zjemy bo trudno mu się oprzeć a drugi powędruje do zamrażarki na święta a może na Nowy Rok?
Piekłam go z przepisu Małej Cukierenki
Jest pyszny POLECAM!!!!!
piątek, 13 grudnia 2013
Pomidorowe i majerankowe śledzie
Wypróbowałam dwa nowe przepisy na śledzie Przepisy znalezione w sieci. Zobaczymy czy nam przypadną do gustu:)
śledzie pomidorowe z dodatkiem miodu
Składniki:
-
5 filetów z matijasa
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy Specialite z suszonymi pomidorami
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru
- 1/4 oleju rzepakowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 3 większe listki laurowe
- 1 łyżka gorczycy
- 2 szklanki mleka do namoczenia śledzi
Jak zrobić?
Śledzie moczyć ok. 30 min.(czas moczenia zależy od słoności śledzi) w mleku.Następnie opłukać i pokroić na kawałeczki ok 2 cm.
Wymieszać z przygotowanym sosem pomidorowo-miodowym i przełożyć do słoika.Wstawiłam do lodówki na minimum 12 godzin. Śledzie dzięki dodatkowi gorczycy możemy przechowywać w lodówce 2 tygodnie pod warunkiem ze się tyle uchowają :)
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
Składniki:
- około 6 płatów z matijasa
- 3 szt. cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki majeranku
- 2 liście laurowe
- łyżka ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego firmy Prymat
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki octu winnego
- olej rzepakowy (tyle ,żeby przykryć śledzie)
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprz cytrynowy firmy Prymat
Jak zrobić?
Śledzie moczyć ok. 30 min.(czas moczenia zależy od słoności śledzi) w mleku.Następnie opłukać,osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i pokroić na kawałeczki ok 2 cm. Przełożyć do miseczki dodać listki laurowe,ziarna jałowca i ziela angielskiego.Czosnek obrać i drobno posiekaćWlać wyciśnięty sok z cytryny i ocet winny,Wsypać majeranek i pieprz cytrynowy.Wszystko dokładnie wymieszać .Cebulę drobno pokroić.W słoiku układac śledzie warstwami i przekładać cebulką.Na koniec przysypać cebulką i zalać olejem.Wstawic do lodówki najlepsze są po tygodniu:)
Migdałowe ciasteczka
Kruche ciasteczka pachnące migdałami i cynamonem
Składniki:
- 250 g maki ( pół na pół pszennej i krupczatki )
- 100 g migdałów mielonych
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- proszek do pieczenia tak na czubek łyżeczki
- 16 g cukru waniliowego
- 150 g masła
- 3 żółtka
- białko do posmarowania ciasteczek
- brązowy cukier do posypania
Jak zrobić?
Wszystkie sypkie składniki posiekać razem z zimnym masłem dodać żółtka i zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę Rozwałkować i wykrawać foremkami. Ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarować każde białkiem i posypać brązowym cukrem Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.
środa, 11 grudnia 2013
Pizza na cieńkim spodzie
Składniki:
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- op suchych drożdży
- 190ml letniej wody
- sól,pieprz
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na ok 50 minut
Dodatki:
- ser mozzarella 125g większe plasterki
- ser gouda 100g tarty
- 5 plasterków salami
- 2 plasterki surowego wędzonego bekonu
- 1pomidor
- mały słoiczek czarnych oliwek pokroić w plasterki
- przyprawa do pizzy,szczypta ostrej papryki
- ketchup pikantny do posmarowania ciasta
ciasto rozwałkować na okrągły placek ułożyc na blaszce do pieczenia pizzy posmarować ketchupem i posypać połową startego sera goudy. Ułożyć wszystkie składniki posypać resztą sera i wszdzic do nagrzanego piekarnika na 220 stopni na ok 30 minut góra -dół.
wtorek, 10 grudnia 2013
Ciasto z kubka w 5 minut
Przepis na to szybkie i pyszne ciasto z kubka znalazłam Tutaj
Bardzo chciało mi się coś słodkiego!!! a domu nic kompletnie nic!!! Wyszło pyszne ciepłe ciastko na zachciankę Zaleta -bez proszku do pieczenia! wada z mikrofalówki????
Składniki:
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki nutelli
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- płatki migdałów i żurawina
Przygotowanie
Do miseczki wsypujemy mąkę, kakao, cukier, kawę, sól. W oddzielnej miseczce odmierzamy mleko, olej, nutellę oraz dodajemy jajko. Łączymy mikserem lub trzepaczką, następnie wsypujemy suche składniki i ponownie łączmy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do kubka o pojemności 300ml i wstawiamy do mikrofali na 2-3 min. na najwyższą moc mikrofali. Posypujemy migdałami i żurawiną. Smacznego.
niedziela, 8 grudnia 2013
Kurczak pieczony w warzywach
Pyszny pachnący cytryną kurczak i smaczne warzywa polecam!!!!!
Jak zrobić?
Kurczaka umyć. i natrzeć solą i pieprzem z zewnątrz i od środka. Tak przygotowanego kurczaka odstawić na noc do lodówki Do środka kurczaka włożyć do środka pół główki czosnku w łupinkach połówkę cebuli pokrojoną na ćwiartki, i cytrynę wcześniej sparzoną wrzątkiem i ponakłówaną wykałaczką Kurczaka spiąć wykałaczkami. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika (190stopni termoobieg) w formie żaroodpornej wysmarowanej oliwą.Piec 15 minut po tym czasie podlać szklanką wrzącej wody. Ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki,marchewki i pieczarki w grubsze plastry i wszystko razem podgotować w osolonej wodzie ok 5 minut.Oddzedzić skropić oliwą i posypać tymiankiem.Warzywami i reszta składników obłożyć kurczaka i wszystko razem piec ok 1,5 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
Makowiec krucho drożdżowy
Pyszny makowiec polecam:)
Składniki na ciasto
- 1 kostka margaryny Kasia
- 500 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 50 g drożdży
- 2 jajka 3 żółtka
- cukier waniliowy 16g
- 3 łyżki gęstej śmietany 18% temp pokojowa
masa makowa:
- 350 g maku mielonego
- 300 g cukru
- 1 jajko 1 żółtko
- 30 g drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej 1 mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki bułki tartej
- aromat migdałowy cukier waniliowy
- 100 g rodzynek 3 łyżki pokrojonej w kostkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50g płatków migdałowych
Jak zrobić?
Ciasto
Drożdże mieszamy z śmietaną. Przesianą mąkę siekamy z margaryną i
dodajemy resztę składników. Zarabiamy ciasto o konsystencji jak na
pierogi odstawiamy na 50 min. w ciepłe miejsce
Masa makowa
Mak przygotować tak jak jest opisane na jego opakowaniu
Do maku dodać wszystkie składniki po kolei, drożdże zetrzeć na drobnych
oczkach tarki. Dokładnie mieszamy.
Dzięki dodaniu drożdży masa makowa rośnie na równi z ciastem i nie robią
się dziury między ciastem a makiem. Podzielić masę i ciasto na dwie części. Każde ciasto rozwałkować na
grubość 1 cm. Nałożyć masę, zostawiając 2 cm odstępu od zewnętrznych
brzegów, dzięki temu masa nie wypłynie bokami. Zwijamy makowce jak
rolade.
Rolady zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy do keksówek.( 32x8) Piec w 190stopniach 30 minut (termoobieg)
Inspiracja
tutaj
środa, 4 grudnia 2013
Makowiec
Bardzo smaczny makowiec. . Zawsze go piekę na Boże Narodzenie - to już tradycja. Bardzo polecam!
Składniki na 3 makowce:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży
- 6 kopiastych łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu lub wódki
- 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią
Prace zaczynamy od zrobienia rozczynu:
Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem( 1łyżka). Zalać
letnim mlekiem( 1/4 szklanki) Wymieszać do rozpuszczenia drożdży.Dodać mąkę,(3 łyżki) wymieszać, by nie było grudek.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Tak przygotowany rozczyn zmieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec
rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego
naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).Masa makowa:
- 500 g suchego maku mielonego
- 500ml mleka 3/2%
- 170 g jasnego brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g migdałów, posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek
Mak zalać wrzącym mlekiem i zostawić do napęcznienia na ok 12 godzin najlepiej na noc. Odsączyć z
nadmiaru mleka jeśli takowy będzie Dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które
pozostały z ciasta.
Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, Dobrze jest to zrobić za pomocą wagi.Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokątny
placek o grubości około 3 mm, Zrobić to dokładnie gładko i w miarę równo! Ta dokładność po części uchroni nasze makowce przed pęknięciem. (Mój jeden pękł ten ostatni co to się nie przyłożyłam do niego). Na prostokąty nałożyć masę makową, zostawiając około 2
cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce wcisnąć do środka Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do
pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu
pomiędzy ciastem a papierem Tak przygotowane makowce ułożyć na blaszce tej z wyposażenia piekarnika w odstępach. Odstępy są bardzo ważne ! Ich brak może spowodować że boki makowców będą niedopieczone!
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego
brązowego koloru,który będzie widoczny przez papier Wyjąć,
rozciąć papier od góry, przestudzić.
Makowiec super się mrozi. Można go tak jak ja przygotować już!:)
Wystarczy owinąć go folią spożywczą i zamrozić. W celu odmrożenia
wykładamy makowiec w temperaturze pokojowej na około 2 godziny
przed podaniem. Lukrujemy, polewamy czekolada lub po prostu pudrujemy po całkowitym rozmrożeniu
.
wtorek, 3 grudnia 2013
Brokułowa zupa krem z grzankami
Składniki
- 1 duży brokuł
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 1 mały por
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, biały pieprz,gałka muszkatołowa
- 200ml śmietanki
Jak zrobić?
Pora i czosnek obrać posiekać i podsmażyć na masełku.Wlać bulion, zagotować. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, opłukać.
Do bulionu włożyć wszystkie warzywa drobno pokrojone oprócz brokuła i gotować do miękkości Na koniec dodać różyczki brokuła i pogotować jeszcze ok 10 minut tak by nie stracił intensywnego zielonego koloru. Wszystko razem zmiksować. Podgrzać, ale już nie gotować.
Dodać śmietanę, doprawić solą pieprzem i gałką. Podawać z grzankami. U mnie grzanki z oliwkami i bazylią Pycha!!!.
niedziela, 1 grudnia 2013
sobota, 30 listopada 2013
piątek, 29 listopada 2013
Biszkopt czekoladowy
Upiekłam biszkopt będzie tort:)
Biszkopt ciemny na tortownicę 26 cm:
- 7 dużych jajek
- 22 dag cukru
- 11,5 dag mąki pszennej
- 11,5 mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 2łyżki ciemnego dobrego naturalnego kakao
- ½ tabliczki czekolady deserowej startej na tarce o drobnych oczkach
- szczypta soli
Do białek dodać
szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając po łyżce cukier Gdy piana będzie ubita do
żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać 2 łyżeczki octu.
Szybko wymieszać aż do spienienia Od razu przełożyć żółtka do białek i
ubijać mikserem aż masa będzie jednolita i
gęsta.(ok 3 minut) Mąkę ziemniaczaną,pszenną i
kakao przesiać przez sito i wymieszać. .Mieszankę wsypać do masy i delikatnie dość szybko wymieszać łopatką do połączenia
składników. Na samym
końcu dodać startą czekoladę i wymieszać łopatką.
Ciasto przelać do
tortownicy (dno wyłożyć papierem), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut
w 160 - termoobieg do tzw suchego
patyczka.
Biszkopt przekroiłam na 3 krążki za pomocą nitki . Biszkopt delikatnie naciąć nożem dookoła na 1/3 i 2/3 wysokości. Nitkę umieścić w nacięciu, skrzyżować i powoli
ciągnąć za oba końce przecinając biszkopt.
Subskrybuj:
Posty (Atom)