Przepis na taki rodzaj gołąbków dostała od mojej sąsiadki już dawno! Dawniej robiłam je często ale nigdy z młodej kapusty! Ktoś mnie kiedyś zapytał dlaczego one nazywają się " po poznańsku " to nie mam pojęcia ! Może ktoś z Was wie?
Gołąbki z młodą kapustą wyszły bardzo smaczne Polecam!!!!
SMACZNEGO!!!!!
składniki:
pół kg mięsa mielonego z indykamała główka młodej kapusty
1 torebka ryżu ugotowanego na pół twardo
3 jajka
1/2 szklanki kaszy manny
1 cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz
majeranek
2 łyżki mąki
Na sos:
0,5 litra wody
1 kostka rosołku drobiowego,
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego.
olej do smażenia
Jak zrobić?
Kapustę drobno poszatkować . Do kapusty dodać mięso, ryż, jajka, kasze mannę,czosnek,cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ,majerankiem i wymieszać. Z przyrządzonego farszu formować kulki tak jak na kotlety mielone, obtaczać w mące i smażyć na na patelni na rozgrzanym oleju Po usmażeniu przełożyć do głębszego naczynia i przyrządzić sos.
Sos: Do 0,5 litra wody dodać kostkę rosołową
zagotować po zagotowaniu dodać słoiczek koncentratu również doprawić do
smaku, dobrze rozmieszać pogotować jeszcze z 5 minut. Zalać gołąbki sosem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut od zagotowania.
Jestem z Wielkopolski,u mnie nazywają je gołąbkami cygańskimi-też je bardzo lubię-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPo poznańsku? A to ciekawostka :-) W Wielkopolsce mieszkam i u nas to gołąbki po cygańsku, w moim domu zwane leniwcami :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, a Twoje wyglądają apetycznie i zachęcająco. Narobiłaś mi na nie ochoty i chyba zrobię na jutro, choć po swojemu :-)
No tak po poznańsku! Przed laty, z takim tytułem dostałam przepis na nie i tak już zostało!:)
Usuńja tez znalam po poznansku I wlasnie je robie-dziekuje
OdpowiedzUsuń