Takie zielone przywołanie wiosny! Dodatek szpinaku w słodkim cieście to nie jest coś oczywistego.Przepis na to ciasto robi furorę w internetowym świecie.Ciasto kusi swoim pięknym zielonym kolorem.Skusiło i mnie.
Ciasto jest pyszne i zachęcam do wypróbowania.
składniki ciasta:
450 gr szpinaku ( mrożony rozdrobniony)
3 duże jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
Szpinak rozmrozić na sitku, po czym bardzo mocno odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem z dodatkiem 3 łyżek przygotowanego oleju na gładka masę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.Do miski miksera wbić całe jajka, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok z cytryny, zmiksować. Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najniższych obrotach Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 21x26cm wysmarowanej olejem (sam spód). Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić Ściąć ok pólcentymetrowy wierzch pokruszyć go i odstawić do dekoracji Na wystudzone ciasto wylać ścinającą się jedną czerwoną galaretkę, wcześniej przygotowana wg przepisu na opakowaniu.
Składniki masy:
- 300 ml. śmietany 30%
- 2 op śmietan-fixu
- 1 łyżka cukru pudru
- cukier wanilinowy
- owoce granatu do ozdoby
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem
Na ciasto z galaretką wyłożyć ubitą śmietanę, posypać okruszkami ciasta i obłożyć owocami granatu leciutko dociskając je dłonią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz