Dzięki tej marynacie mięso jest mięciutkie i bardzo soczyste..Zaletą jest też to, że możemy je zamarynować nawet 3-5 dni wcześniej,a potem tylko usmażyć.
SKŁADNIKI:
- 11 kotletów schabowych (1,20kg)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- Marynata:
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki majeranku
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka płaska musztardy
- 5 łyżek oleju
WYKONANIE:
Schab lekko pobić tłuczkiem. .Kotlety posolić i popieprzyć. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i razem z
kotletami włożyć do miski - wszystkie obtoczyć marynatą i
przykryć.Wstawić do lodówki na 3-5 dni.Można smażyć po 3 dobach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety wyjmując z
marynaty (niewiele jej będzie bo mięso ją wchłonie w czasie
marynowania) .Kiedy już wszystkie
usmażymy przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut..Kotlety są wspaniałe w
smaku i bardzo soczyste.
Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńjuż kiedyś czytałam ten przepis ale jeszcze nie robiłam,dopiero mam zamiar.
OdpowiedzUsuńPolecam ! bardzo dobre!:)
Usuń