Ciasteczka z miodem i czekolada zrobiłam na konkurs u Kasi Przepis na te ciasteczka i co najważniejsze sposób ich robienia tłuczkiem do mięsa znalazłam tutaj
Do składników dodałam miód a rum zastąpiłam nalewką żurawinową. Wyszły pyszne, kruche, pachnące miodem i czekolada ciasteczka. Polecam!!!!
przepis na ok 50 sztuk ciasteczek
Składniki:
- 150 g miękkiej margaryny Kasi o smaku maślanym
- 150 g zwykłego cukru
- duża szczypta soli
- 2 średnie jajka
- 100 g płatków czekoladowych
- 400 g mąki krupczatki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki nalewki żurawinowej
Jak zrobić?
Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku i łyżeczce nalewki oraz miód. Potem powoli dosypywać mąkę a na koniec płatki czekoladowe i wyrobić ręcznie Gotowe ciasto wstawić na pół godziny do lodówki żeby stężało. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Teraz przyszedł czas na tłuczek. Koniec, ten z kratką do rozbijania kotletów, "maczać" najpierw w mące a potem przykładać do kulek i naciskać spłaszczając je,tak mocno aż średnica ich będzie taka sama jak średnica tłuczka .Piec w nagrzanym piekarniku do 180stopni. C do zezłocenia u mnie ok 20 minut
Wyglądają pysznie ! Muszę koniecznie takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam są bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńtylko spojrzałam na zdjęcie i już wiedziałam, że mnie odwiedziłaś :) to miłe kiedy przepis czy sposób robienia czegoś idzie w świat, do ludzi :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńIza zawsze Cie odwiedzam i podziwiam! :) Ciasteczka pyszne :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń