środa, 3 kwietnia 2013

Warkocze z polędwiczek z szynką parmeńską i żurawiną













                                        Do przygotowania warkoczy wybrałam trzy polędwiczki wieprzowe. Sztuki mięsa powinny być równe i jak najdłuższe. 









 Składniki:

  • 3  polędwiczki wieprzowe
  • 3 długie plastry szynki parmeńskiej
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 1 czerwona cebula
  • sól i pieprz
  • słodka papryka
  • 2  ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • olej
  • pół szklanki śmietanki 30%

Wykonanie:

 

Każdą polędwiczkę naciąć wzdłuż  ale nie do końca na 3 paski.Tak nacięte polędwiczki natrzeć solą,pieprzem, czosnkiem , papryką i posypać tymiankiem.Środkowy pasek polędwiczki owinąć szynka parmeńską.
Paski zapleść w warkocz i na końcu spiąć wykałaczką.Miedzy splot powkładać żurawinę.

Każdy warkocz posmarować olejem i obsmażyć na patelni z obu stron, aż się lekko zarumieni. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem  obłożyć pokrojona cebulą i posypać serem. wstawić do piekarnika.Piec 25 minut w 200 stopniach nie przykrywając. Po tym czasie zalać śmietanką zmniejszyć temperaturę piekarnia do 180 stopni, przykryć folia aluminiową i przez 15 minut poddusić polędwiczki w śmietance!
 Piekarnik wyłączyć i pozostawić polędwiczki wewnątrz na kolejne 5 minut aby „doszły”.
 SMACZNEGO!!!!!


10 komentarzy:

  1. Aż szkoda, że święta się skończyły, bo na pewno smakują wyśmienicie, a teraz trochę brakuje czasu na przyrządzenie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie:)Ja przyrządzałam je na świąteczny obiad. Nie miałam czasu je wstawić na bloga i uczyniłam to dopiero dzisiaj:)Wyszły bardzo smaczne i trzeba będzie je jeszcze kiedyś powtórzyć!:)

      Usuń
  2. Uwielbiam mięsa zapiekane w śmietanie.W moich potrawach mięsnych czesto jej używam.Bardzo tęsknię za domowym jedzeniem,ale jeszcze do 14 muszę wytrzymać na stołówkowym.Mam tylko pytanie,czy zamiast szynki może być boczek wędzony.Na pewno jak wrócę to po 14 zrobię na niedzielny obiad i podzielę się wrażeniami smakowymi-wygląda pysznie i czas wykonania imponujący-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam te polędwiczki-wyszły przepyszne-polecam ten pomysłowy przepis-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż chcę biec na zakupy!!! po polendwiczki, szynkę i żurawinę, resztę mam :D póki co, w związku z godziną i tym, że napadnie mnie za raz głód na dobroci wypiję Figurę No-appetite i pójdę za chwilę spać.

    OdpowiedzUsuń
  5. No to biore sie do dzieła ciekawe jak mi wyjdą ?,pozdrawiam świątecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam ,rodzinie tak zasmakowały w 2 dzień świąt ,że dzisiaj robię powtórkę :)

    OdpowiedzUsuń