Któż nie lubi pizzy? A taka domowa z bogata ilością dodatków to jest to!!!! Chociaż ja lubię każdą!
czasami jak mam lenia to zamawiamy z dostawą do domu!:) Też jest super!!!!
ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 125 ml wody
- 2 płaskie łyżki cukru
- 3 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
Sos:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- mały słoiczek przecieru pomidorowego(ok 90g)
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka oleju
- pieprz, sól, cukier
- zioła – bazylia, oregano
Dodatki: ogórki konserwowe kukurydza, ser, wędlina, pieczarki, papryka, jajka
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Wlać do
dołka i przysypać mąką. Nakryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do ruszenia drożdży ok 30 minut. Dodać resztę składników i zagnieść
gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia
na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos.
Na patelni rozgrzać olej. Czosnek pokroić w plasterki dodać do oleju,jak zacznie ciemnieć wyjąć go i wyrzucić (ma tylko oddać smak). Na tak przygotowanym oleju zeszklić cebule pokrojona w talarki. Dodać wodę i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami
Na patelni rozgrzać olej. Czosnek pokroić w plasterki dodać do oleju,jak zacznie ciemnieć wyjąć go i wyrzucić (ma tylko oddać smak). Na tak przygotowanym oleju zeszklić cebule pokrojona w talarki. Dodać wodę i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz ziołami
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Blachę posmarować tylko lekko olejem.Ja zrobiłam to w szklanej formie (wyposażenie kuchenki) Wyłożyć ciasto na blachę, posmarować sosem pomidorowym, posypać oregano, dodać ulubione składniki i wstawić do piekarnika.
Piec ok 20 - 25 minut w termoobiegu na 160 stopni, w normalnym piekarniku na 180 stopni.SMACZNEGO!!!!!
Źródło inspiracji
smakowite! domowa pizza zawsze najlepsza :)
OdpowiedzUsuńsmakowita,domowa najlepsza
OdpowiedzUsuń