Szybki biszkopt do popołudniowej kawki ! :)
SMACZNEGO!!!!!!
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 jabłka
Wykonanie:Jabłka obrać wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. |
|
Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać cukier puder i ubić sztywną pianę. |
|
Do piany dodać mąkę (obydwa rodzaje), żółtka, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.Do ciasta dodać 2/3 jabłek – resztę zostawić na wierzch.Ciasto delikatnie połączyć z jabłkami. |
|
Gotowa masę przełożyć do tortownicy ( 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. | |
Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka – będzie ładnie i nie opadną :)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 30 -35 minut. Po upieczeniu jeszcze na chwilkę zostawić w piekarniku by przestygło. Zimne posypać cukrem pudrem. |
prosto, a jak smacznie! :) i do tego tak ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńSmacznie! to prawda:)
UsuńKiedyś robiłam i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńŁał, wygląda prześlicznie z tymi plasterkami jabłek na wierzchu :) Zachwyciłaś mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje!:)
UsuńTak bez tłuszczu?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!!!!!
Usuń