Pyszna szarlotka z chrupiąca skórką na wierzchu! :) Smakuje wyśmienicie podana z lodami bakaliowymi :)
Składniki:
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150g zamrożonego prawdziwego masła
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cynamon i wymieszać.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać i podzielić na 3 części.
Do tortownicy o średnicy 24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), wsypać 1 część sypkich składników. Wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników.Jabłka układać luźno nie ugniata.
Do tortownicy o średnicy 24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), wsypać 1 część sypkich składników. Wyłożyć połowę jabłek, drugą część sypkich składników, resztę jabłek i ostatnią część sypkich składników.Jabłka układać luźno nie ugniata.
Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Rozłożyć równo na górze ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.
bardzo mnie ciekawi ta szarlotka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją na ciepło z lodami :)
OdpowiedzUsuńTo fajne ciasto jak się nie ma czasu,a ma się ochotę na coś słodkiego-bardzo ją lubię-pozdrawiam wreszcie wiosennie i życzę zdrówka Wnusiowi:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za radę i nie tylko:) Obrazkową usunęłam:)
Usuń