środa, 17 kwietnia 2013

Tort czerwono - zielony















 Pieczemy dwa biszkopty jasny i ciemny (delikatnie ciemny)

Składniki na biszkopt podstawowy:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 3 łyżki oleju
 Przy kakaowym postępujemy tak samo tylko z ilości mąki odejmujemy kopiastą łyżkę mąki a dosypujemy kopiastą łyżkę kakao

Wykonanie:


   Ubić pianę z 6 jajek ( białek) na bardzo sztywno. Dodać cukier i ubijać. W momencie, gdy nie będzie już czuć kryształków cukru można wlać 6 żółtek rozrobionych z 1 łyżeczką octu. Wszystko delikatnie mieszamy, dolewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym, aczkolwiek delikatnym, wymieszaniu przelewamy biszkopt do tortownicy ( 26 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 min. w temperaturze 180 s. C. (bez termoobiegu). Gdy ciasto się upiecze wyłączamy piec i zostawiamy biszkopt na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i już w ten sposób ciasto stygnie do końca.


Krem:


  •  700 ml śmietany kremówki (30%),
  •   500 g serka mascarpone,
  •   2 fixy do ubijania śmietany,
  •   1 szklanka cukru pudru,
  •   kilka kropel czerwonego barwnika
  •   truskawki 
  •   kiwi
  •   migdały płatki i słupki

 Bardzo mocno schłodzoną śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem fixów i cukru pudru. Gdy będzie już gotowa,  łączymy ją z mascarpone. Masę dzielimy na dwie części do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik Gotowe masy wstawiamy do lodówki.
Ostudzone biszkopty wyjmujemy z tortownicy  Dzielimy każdy na 2 równe blaty. Tak przygotowane biszkopty przekładamy kremem i owocami jak na zdjęciu.całość obsmarowujemy kremem i wykonujemy dekorację!  SMACZNEGO!!!!!

9 komentarzy: