niedziela, 28 kwietnia 2013

Tiramisu z truskawkami




 

                                           Pyszne!!!!


 

 

Składniki:

  • 150 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 150 ml mocnego naparu kawowego 
  • kieliszek amaretto
  • 120 g podłużnych biszkoptów
  • kakao  do oprószenia ciasta
  • truskawki


 Wykonanie:



Robimy mocny napar kawowy (u mnie 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej  w 150 ml wrzątku, Odstawiamy do ostygnięcia. Mascarpone krótko ubijamy razem z cukrem pudrem. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do serka, mieszając łyżką. Do zimnej kawy dodajemy amaretto, maczamy w niej biszkopty Ja użyłam biszkoptów ( Biscuits LaCastera)  nie namiękają zbyt mocno i nie rozpadają się.  Układamy biszkopty  na dnie naczynia Na warstwie biszkoptów rozkładamy połowę masy z mascarpone i pokrojone w plasterki truskawki.  Kolejno znów biszkopty i resztę kremowej masy. Całość posypujemy kakao i układamy truskawki. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.

                                                                 SMACZNEGO!!!!

4 komentarze: