wtorek, 2 kwietnia 2013

Kotlety schabowe marynowane


Dzięki tej marynacie mięso jest mięciutkie i bardzo soczyste..Zaletą jest też to, że możemy je zamarynować nawet 3-5 dni wcześniej,a potem tylko usmażyć.

 

 














SKŁADNIKI:



  • 11 kotletów schabowych (1,20kg)
  •  sól i pieprz
  •  olej do smażenia
  •   Marynata:
  •  3 jajka
  •  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  •  3 łyżeczki majeranku
  •  4 ząbki czosnku
  •  3 łyżki ketchupu
  •  1 łyżka płaska musztardy
  •   5 łyżek oleju

WYKONANIE:

Schab lekko pobić tłuczkiem. .Kotlety posolić i popieprzyć. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i razem z kotletami włożyć do miski - wszystkie obtoczyć marynatą i przykryć.Wstawić do lodówki na 3-5 dni.Można smażyć po 3 dobach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety wyjmując z marynaty (niewiele jej będzie bo mięso ją wchłonie w czasie marynowania) .Kiedy już wszystkie usmażymy przekładamy je  do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut..Kotlety są wspaniałe w smaku i bardzo soczyste.
 SMACZNEGO!!!

 źródło

3 komentarze: