niedziela, 15 marca 2015

Rybna przystawka












Składniki na 6 porcji

  • 24  krakersy
  • 6 łyżek majonezu
  • 10 dag żółtego sera
  • 3 jajka
  •  puszka filetów śledziowych w sosie pomidorowym
  • szczypiorek
  • zielony ogórek


Jak zrobić?



 Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z dwiema łyżkami majonezu.

  Jaja ugotować na twardo,  Żółtka  odłożyć do lodówki będą nam potrzebne na drugi dzień do wykończenia, Białka zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach i połączyć z dwiema łyżkami majonezu.

Śledzie rozdrobnić widelcem na miazgę, razem ze sosem.

Następnie rozkładać warstwy na podłużnym talerzu


  • 6 krakersów
  • warstwa żółtego sera połączonego z majonezem
  • 6 krakersów
  • warstwa śledzi w pomidorach
  • 6 krakersów
  • warstwa białka połączonego z majonezem
  • 6krakersów
  • Przystawkę schłodzić przez 12 godzin w lodówce, musi się przegryźć a krakersy zmięknąć.
  • Na drugi dzień przed podaniem smarujemy całość warstwą majonezu posypujemy wierzch starym żółtkiem i szczypiorkiem a boki  obkładamy plasterkami ogórka.



2 komentarze:

  1. Ojej, to musi być dobre. Bardzo ciekawy przepis- muszę wypróbować.
    Pozdrawiam serdecznie , Brunia też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam smakowało! dziekujemy za pozdrowienia i tez pozdrawiamy :)

      Usuń