sobota, 14 marca 2015

Czarny makaron z krewetkami








 

Składniki :

    • 250 g makaronu barwionego atramentem mątwy ( sepia)
    • 225 g krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone,krewetki białe Vannamei z Lidla )
    • Pół papryczki pepperoni (u mnie kawałek czerwonej i kawałek żółtej)
    • 2 ząbki czosnku
    • 10 łyżek śmietany 30%
    • 2 łyżki masła
    • Garść siekanej natki pietruszki
    • Skórka otarta z połowy cytryny( ja pominęłam)
    • Sól morska, świeżo mielony pieprz

 

Jak zrobić?

 
 
Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy. Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki. 
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, następnie wrzucamy czosnek i papryczki i chwilę smażymy, aby czosnek się przyrumienił, ale nie spalił. Dodajemy krewetki (zostawiamy na nich ogonki) i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Dodajemy śmietanę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 2 minuty często mieszajac, do połączenia smaków. Mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy na talerze.opcjonalnie tuż przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny.
 
 
 
inspiracja tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz