Składniki :
- 250 g makaronu barwionego atramentem mątwy ( sepia)
- 225 g krewetek Black Tiger ( u mnie mrożone,krewetki białe Vannamei z Lidla )
- Pół papryczki pepperoni (u mnie kawałek czerwonej i kawałek żółtej)
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- Garść siekanej natki pietruszki
- Skórka otarta z połowy cytryny( ja pominęłam)
- Sól morska, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić?
Krewetki rozmrażamy, dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie i odsączamy.
Czosnek drobno siekamy, papryczkę kroimy w cienkie plasterki.
Makaron gotujemy
zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, następnie wrzucamy
czosnek i papryczki i chwilę smażymy, aby czosnek się przyrumienił, ale nie
spalił. Dodajemy krewetki (zostawiamy na nich ogonki) i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Dodajemy
śmietanę, natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze ok. 2
minuty często mieszajac, do połączenia smaków. Mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy na
talerze.opcjonalnie tuż przed podaniem posypujemy startą skórką cytryny.
inspiracja tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz