Przepis pochodzi z bloga Asi
Zastosowałam moje zmiany smakowe.
Składniki:
- 1,0 kg chudej łopatki
- 0,5kg boczku
- 1,5 kg karkówki
- 6 g cukru
- 8 g czarnego mielonego pieprzu
- 10 g majeranku
- 8 ząbków czosnku roztartego z szczyptą soli
- 51 g soli peklowej (może być zwykła)
- 1,5 szklanki zimnej wody
- oczyszczone jelito cienkie (Można je kupić w większości sklepów mięsnych lub na allegro).
Łopatkę przepuścić przez maszynkę na sicie o dużych oczkach . Karkówkę i boczek przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem.
Obie masy mięsne
połączyć, dodać wszystkie przyprawy i wodę. Wyrabiać masę tak
długo, aż mięso będzie kleiste. Masę odstawić na ok doby do lodówki. Nałożyć na maszynkę nasadkę masarską.Aby flak bez
problemów z niej schodził proponuję posmarować ją delikatnie na całej
długości olejem. Na nasadkę naciągnąć jelito
Następnie masą
napełnić oczyszczone jelito formując porcje kiełbasy.
Przy napełnianiu uważać, aby do jelita nie dostało się powietrze.
Moim zdaniem skręcanie jelita w trakcie jego napełniania jest najprostszym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób,które robią kiełbasę po raz pierwszy gdyż sami kontrolujemy zarówno wolną przestrzeń między poszczególnymi kiełbaskami jak i jego napełnienie.Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie.
Moim zdaniem skręcanie jelita w trakcie jego napełniania jest najprostszym rozwiązaniem zwłaszcza dla osób,które robią kiełbasę po raz pierwszy gdyż sami kontrolujemy zarówno wolną przestrzeń między poszczególnymi kiełbaskami jak i jego napełnienie.Zbyt gęste wypełnienie jelita farszem może spowodować przy skręcaniu jego pęknięcie.
Kiełbasę można zamrozić surową. Można ją sparzyć (ale nie gotować) w
prawie wrzącej wodzie przez około 20 - 30 minut i tez włożyć do zamrażarki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz