Składniki:
- 34 dag maki
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 250ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka płynnego miodu
- masło klarowane do smażenia
- cukier wanilinowy 8g
- cukier puder do posypania naleśników
Jak zrobić?
Przygotowujemy ciasto: do miski przesiewamy przez sitko mąkę, dodajemy mleko, wodę, roztrzepane jaja, sól, oliwę, cukier z wanilią i ucieramy ciasto, aż skladniki sie połączą. ( gdy masa będzie za gęsta można dodać tyle mleka aby uzyskała odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego). Wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki lub plasteki bardzo cieniutkie! Układamy je na talerzu, posypujemy cukrem wanilinowym, polewamy sokiem z cytryny i miodem, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy masło małymi porcjami i wlewamy niewielką ale wystarczającą ilość ciasta tak, aby dało się rozprowadzić po całej patelni. Od razu układamy na cieście plasterki jabłek. Smażymy naleśnik, aż się zarumieni na średnim ogniu i przekładamy na drugą stronę (tę z jabłuszkami, do dołu). Dosmażamy, aby jabłka się zarumieniły.Składamy w trójkątne kopertki Podajemy jeszcze ciepłe! Posypane cukrem pudrem.
pysznie:)
OdpowiedzUsuń